fbpx

KAKO JE NASTAO POMMES FRITES?

KAKO JE NASTAO POMMES FRITES?

Ovo jelo ima čak svoj muzej, a o njegovu porijeklu vodi se rasprava između nekoliko zemalja. Postoji više od dvadeset inačica ovog popularnog jela koje je u svijetu najpoznatije kao French fries, dok ga mi udomaćeno zovemo „pomfrit“.

Bilo da ga serviramo kao prilog ili ga na brzaka zgrabimo kao snack, pommes frites  je pri samom vrhu ljestvice omiljenih svjetskih jela. Ovi prženi krumpirići pašu u sva godišnja doba, a sad je pravo vrijeme da napunite svoje hladnjake smrznutim paketima pomfrita po povoljnim cijenama koje tijekom srpnja nudimo samo na našem web shopu. Riječ je o krumpirićima popularnog i po kvaliteti poznatog belgijskog brenda Lutosa čija vas pakiranja od jednog do 2,5 kilograma čekaju na akciji u online trgovini.

A upravo se Belgiji pripisuju i najveće zasluge za nastanak ovog megapopularnog jela današnjice. Ondje je to bilo jelo siromašnih stanovnika koje bi u zimskim mjesecima zamijenilo uobičajeni prilog obrocima, odnosno pržene ribice.  Naziv (French fries ili francuski krumpir) je, prema National Geographicu, nastao za vrijeme 1. svjetskog rata. Stigavši u Belgiju britanski i američki vojnici su kušali njihove pržene krumpiriće te ih prozvali francuskim krumpirima budući da je francuski jezik najčešći jezik u Belgiji. Posljednjih nekoliko godina Belgija nastoji pržene krumpiriće u kombinaciji s majonezom uvrstiti u UNESCO-v popis kulturne baštine, a u gradu Brugesu čak je otvoren i muzej posvećen krumpirićimaFrietmuseum.

S druge strane, zasluge za popularnost prženih krumpirića daju se francuskom agronomu i farmaceutu iz 18. stoljeća Antoineu-Augustinu Parmentieru čijim je zalaganjem krumpir uveden u redovitu prehranu europskih stanovnika (a dotad se smatrao stočnom namirnicom). Neki kao zemlju porijekla navode Nizozemsku, dok neki drugi to pripisuju kontinentu s kojega krumpir originalno i potječe – Južnoj Americi. Tamo su stare civilizacije na području Perua uzgajale krumpir tisućama godina i koristile ga u prehrani na niz načina. Bilo kako bilo, krumpiri narezani na tanke trake i prženi u dubokom ulju toliko su se proširili svijetom da nema zemlje koja ne poznaje (i ne voli) taj slani hrskavi obrok.

Dodatno su ga popularizirali lanci brze prehrane, a danas ćete čak u nekim zemljama pronaći i aparate za prodaju pommes fritesa (npr. Kanada, Australija, Nizozemska). Izvrsno odgovara kao prilog mesnim i ribljim obrocima (Svi znamo za britanski „fish and chips“, zar ne?), no mnogima je najslađi kad ga se dodatno obogati raznim umacima i dodacima poput kečapa, majoneze, salse, guacamole umaka i sl.

Volimo ga grickati usput, dok gledamo film ili na raznim druženjima i rođendanima. Dovoljno je zasitan da zadovolji osnovne energetske potrebe, a opet toliko jednostavan za pripremu kod kuće da može poslužiti kao brzi obrok kada ogladnimo, a ne da nam se upuštati u kulinarske vratolomije. Sve to je sada čak i jednostavnije uz pakiranja već narezanog i smrznutog krumpira brenda Lutosa koji se danas prodaje u više od 140 zemalja svijeta – osim što će vam uštedjeti vrijeme pripreme i rezuckanja, moći ćete biti sigurni da jedete pravi belgijski pomfrit, baš kao i njegovi „izumitelji“. A želite li se poigrati u kuhinji možete ga pripremiti na španjolski (malo blanširati pa peći u dubokom ulju) ili američki način (dva puta peći u dubokom ulju ili fritezi). Malo soli, umaka po želji – et voilà!

Zato toplo preporučujemo istraživanje naše online trgovine u kojoj ćete pronaći uistinu širok raspon Lutosinog asortimana smrznutih krumpira u raznim varijantama (klasični prutići, kroketi, chips, ploške, pekarski…) i pakiranjima. Do kraja srpnja vrijede akcijske cijene pa se stvarno isplati kupovina ove popularne namirnice kojom ćete razveseliti najmlađe i, uz malo mašte pri serviranju, oduševiti drage goste na ljetnim druženjima. Bon appétit!

Podijelite ovu objavu


You've just added this product to the cart: